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Subject: Joint request dated November 11, 2015, to the Risk Management Agency
(RMA) requesting a Final Agency Determination for the 2013 crop year regarding the
interpretation of section 11 of the Arizona-California Citrus Crop Provisions,
published at 7 C.F.R. § 457.121. This request is pursuant to 7 C.F.R. part 400,
subpart X.

Background:

Referenced policy and procedure in request:

Section 11 of the Arizona-California Citrus Crop Provisions states in relevant part:

11. Settlement of Claim 

*****

(c) The total production to count (in cartons) from all insurable acreage on the
unit will include 

****

(2) All harvested production marketed as fresh packed fruit from the
insurable acreage; and.

****

(d) Any production will be considered marketed or marketable as fresh packed
fruit unless, due solely to insured causes, such production was not marketed or
marketable as fresh packed fruit.

(e) Citrus that cannot be marketed as fresh packed fruit due to insurable
causes will not be considered production to count.

https://www.rma.usda.gov/policy-procedure/final-agency-determinations/final-agency-determination-fad-254
https://www.rma.usda.gov/print/pdf/node/4401


*****

Interpretation Submitted

Two interpretations were submitted in this FAD request.

First Requestor’s Interpretation:

The first requestor interprets the referenced provisions in section 11 of the Arizona-
California Citrus Crop Provisions (Crop Provisions) to mean that any fresh fruit
packed in boxes and marketed to customers falls within the definition of “fresh
packed fruit” and the end use of the product is irrelevant.

Second Requestor’s Interpretation:

The second requestor interprets the phrase “fresh packed fruit” in the referenced
provisions in section 11 to mean fruit that is of sufficient quality to be retailed in an
unprocessed form. The requester interprets the provisions to mean that production
to count includes all fruit marketed as fresh packed fruit as well as fruit marketable
as fresh packed fruit. The requestor states that if due to an insurable cause the fruit
does not meet the fresh packed fruit quality standards for retail sale it is not
production to count unless it is marketed as fresh packed fruit. Fruit that does not
qualify as fresh packed fruit due to damage from insurable causes and is marketed
as juice is not production to count. The requestor further believes that the container
used for the delivery of the fruit to the customers is not a factor in determining
whether the fruit is to be considered production to count. The requestor states
production to count should be based on the grading of the fruit quality and how it
was labeled and marketed.

Final Agency Determination

FCIC agrees with the second requestor that production to count includes all
harvested fruit marketed as fresh packed fruit, as well as all fruit determined to be
marketable as fresh packed fruit.

Under the common meaning found in the dictionary, “marketable” means “able or fit
to be sold or marketed.” “Able or fit” means that it meets the applicable quality as
fresh packed fruit or that it is able to be marketed as fresh packed fruit. “Marketed”
means “to promote or sell something.” Taken together, this means that any fruit



that is able or fit to be sold, or is promoted or sold, as fresh packed fruit counts as
production to count. Neither the container used to deliver the fruit to the customer,
nor the end use of the fruit by the consumer, determines whether the fruit will be
considered marketed as fresh packed fruit.

Appraised unharvested citrus fruit that fails to meet the applicable quality or is
unable to be marketed as fresh packed fruit due to an insured cause of loss is not
considered production to count. Harvested citrus fruit that fails to meet the
applicable quality due to insured causes and is not marketed as fresh packed fruit is
not considered production to count. However, harvested citrus fruit that may not
meet the applicable quality but is still marketed as fresh packed fruit is considered
as production to count.

In accordance with 7 C.F.R. § 400.765 (c), this Final Agency Determination is binding
on all participants in the Federal crop insurance program for the crop years the
policy provisions are in effect. Any appeal of this decision must be in accordance
with 7 C.F.R. § 400.768(g).
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